Vissza a montam.hu főoldalára
Informácók a Border Collie kutyáról
Kutyáim törzskönyvei
Border Collie Album
Videók
Eladó kiskutyák...
A Border Collie története       A Border Collie jellemző tulajdonságai

T ö r t é n e l e m

  A Border Collie-t már 943-ban Hywel Dola walesi király is megemlíti, mint szorgalmas nyájőrző kutyát.

  Sok-sok évszázad és angol farmerek gondos keze alatt fokozatos fejlődés során érte el a ma legjobb terelőkutya címet.


  A Border Collie tekintete hipnotikus erejű, és ezzel a mágikus nézéssel képesek rábírni a birkákat, hogy merre menjenek:-)

  Terelési stílusa egyedülálló, tekintetével és különleges osonó mozgásával irányítja a rábízott állatokat a baromfiktól egészen a szarvasmarhákig. Hihetetlen energiával rendelkezik, képes naponta akár 80 km-t is lefutni.

A Border Collie-t a XIX. Században kezdték el tudatosan tenyészteni, s 1976-ban fogadták el hivatalosan is önálló fajtaként.

  Eleinte kimondottan nyájterelés céljából tenyésztették, de hamar népszerűvé vált a városi emberek körében is, és szédületes gyorsasággal terjedt el szerte a világon. Ma egyszerre közismert munkakutya és házi kedvenc.

  A Border Collie a pásztorkutyák királyának számít még ma is. Génjeikben hordozzák e varázslatos ügyességet, és terelőösztönüknek köszönhetően rendszeres bajnokai az agility versenyeknek, de a többi kutyás sportban is élen járnak, lett légyen az flyball, vagy frizbi, továbbá kiváló nyomkereső, mentő- és terápiás kutyákká képezhetők.

  Legfontosabb célja a gazdájának a feltételek nélküli kiszolgálása, mindenben az akaratának a keresése és teljesítése. Képes azonban az önálló gondolkodásra, s hihetetlen intelligenciája révén számos nem várt problémát képes mindenféle tanítás nélkül is megoldani. Ez a fajta tulajdonsága is az évszázadok alatt fejlődött ki, hiszen nagyon sokszor kényszerültek arra, hogy a hegyekből önállóan tereljék vissza a nyájakat, amihez kimagasló kreativitás kellett.

  Éppen ennek a tulajdonságának is köszönhető, hogy hosszú ideje megingathatatlanul a legintelligensebbnek tartott kutya minden kutyatenyésztő világszervezet szerint.

  A Border Collie nagyon gyakran kényszerült arra, hogy teljesen egyedül vezesse a nyájat és hiába nem evett napok óta, leküzdötte magában a ragadozó lényét és minden egyes birkára úgy vigyáztak a legínségesebb időkben is, mintha az a saját tulajdonuk volna. Ráadásul az idő is igen zord volt ezeken a hegyvidékeken, ahol többnyire dolgoztatták őket, ezért fizikálisan és szellemileg egyaránt rendkívül módon megedződött az évszázadok során.

  A Border Collie, mint ahogy azt belenevelték, s amint azt az ösztönük parancsolja, mindössze egyetlen célért él: a gazdáját feltételek nélkül, önzetlenül és teljes odaadással kiszolgálni.

  Egy Border Collie ezért sohasem lehet lusta, nem az alvó típusú kutyák közé tartozik. Élénk, de csak nagyon ritkán ugat. Inkább figyel. Amolyan szemlélődő típus, de nem meditál, hanem mintha komputer volna a fejében, alig-alig pislogó tekintetével mindent lejegyez, hogy később visszaidézze és hasznát vegye.

  Éppen ezért nincsen szükség arra, hogy magunkhoz kössük lelkileg, nem kell tekintélyt kialakítani, mert azt ő feltételek nélkül elfogadja és minden különösebb fenyítés nélkül is örömmel teszi azt, amit a gazda kér tőle, mert ez minden célja.

1906-ban border Country juhászai létrehozták a Nemzetközi Juhásztársaságot, s a Társaság titkára 1976-ban adta meg a Border Collie elnevezést. Hazánkba 1995-ben került be a Border Collie, s bár manapság még ritkaságnak számít, egyre többen ismerik és kedvelik meg pozitív tulajdonságai miatt és mind többen választják családi kedvencüknek.

  Fontos azonban tudni, hogy aki Border Collie-t választ magának, annak lényegesen több figyelmet kell fordítania kutyájára, és biztosítani kell számára a rendszeres testmozgást. Ez, hogyha a történetét végiggondoljuk, akkor logikus is. Hiszen évszázadokig fejlődött benne a munkavégzésre való kedv, hajlam, s tehetség. Ezeket a tulajdonságokat magukban hordozzák és ha nyájakat terelni nem is, azért a megfelelő feladatok elvégzését mindenképpen igénylik.

  A Border Collie egészséges fajta, szőrzete nem igényel sok ápolást, nem ugatós, lakásban és kertben tartva egyaránt kellemes társ, de hatalmas mozgásigényét mindenképp ki kell elégíteni. Nagyon gyorsan tanul, de pont kimagasló intelligenciája miatt sok foglalkozást igényel , ezért csak olyan gazdának javasolható, aki nem sajnálja az időt és fáradtságot a kutyájára, aki ezt bőségesen meghálálja.