Vissza a montam.hu főoldalára
Informácók a Border Collie kutyáról
Kutyáim törzskönyvei
Border Collie Album
Videók
Eladó kiskutyák...
A Border Collie története       A Border Collie jellemző tulajdonságai

I N T E L L I G E N S   K U T Y A   ? ? ?


  Talán ez volt az első kérdésem magamban, amikor először olvastam a Border Collie-ról. De hiszen hogyan lehet egy kutya, egyáltalán egy állat intelligens? Mitöbb, a legintelligensebb?


  Aztán eszembe jutott annyi sok szép emlék a múltból, öreg , a régi keverék kutyám csodálatos históriái, s a többi állatom, amik gyermekkorom megannyi boldog pillanatát most is felidézik bennem.

  Úgy döntöttem, személyesen szeretném megismerni ezt a számomra mindezidáig ismeretlen kutya fajtát. Sokat-sokat keresgéltem, amikor az interneten rátaláltam a legközelebbi címre. Amikor személyesen is megláttam a kutyusokat, azonnal tudtam, hozzám is egy ilyen kutyus illene.


A nagy képhez katt ide

  Mert szép, és intelligens:-) S mert amint rám néznek, a szemükből olvasom: szeretetet hordoznak, és nem hasonlítanak a postás koromban megismert acsarkodó, ölni képes fajtákhoz.

  S valóban... 13 évig élt velem 2 Border Collie kutyus, de nemcsak csendességük, s tényleg csak vészhelyzetben való ugatásuk az, ami miatt nagyon kedveltem őket, hanem azért az intelligenciáért, ami elképesztően sok jutott nekik. Tekintetükkel kérdeznek, s néha mondanak valamit. Valamit, ami csupán talány, megfejthetetlen titok a számomra, de a tartalma mégis valami miatt világos előttem: ez pedig az, hogy feltételek nélkül, önzetlenül képesek szeretni.

  Világos és egyértelmű ma már a válasz: nemcsak intelligens, hanem valóban igaz a kutyatenyésztő világszervezetek által már évtizedek óta megállapított tény: a legintelligensebb az összes kutya között. S mindehhez párosul egy gyönyörű test, csillogó bunda, és édes tekintetek...

  A Border Collie BÁTOR, de soha nem vállalkozik felelőtlen, meggondolatlan cselekedetekre, mindent megfontoltan és a gazdája érdekében tesz. Harmonikus, maximálisan kiegyensúlyozott, ami a vele való együtt élés során növeli a benne való bizalmat.

  A standard jellemzők legfontosabb jegyei: a dupla, dús szőrzet, a fáradhatatlanság és az 50 cm körüli marmagasság. Fekete-fehér, kék-fehér, barna-fehér, vörös-fehér, sable-fehér és tricolor színekben találkozhatunk velük a leggyakrabban.

  A Border Collie eredetileg juhászkutya, méghozzá a legjobb a kategóriában. Ma már azonban egyre kevésbé van lehetősége a szó szoros értelmében, mindennapos elfoglaltságként birkákat terelni. Ezt a fajta tehetségét terelőversenyeken lehet kamatoztatni. Mindenképpen igényli a nagy mozgást! Akárhol is él, a rendszeres foglalkozás, törődés mellett az óriási mozgásigénye az, amit maximálisan ki kell elégíteni.